Annons

Växjöbolaget ansöker om börsnotering – förre Fortnox-vd:n föreslås till styrelsen

Inbooks ska ansöka om börsnotering inom kort.
För att stärka sin position vill bolaget ta in 26 miljoner i en nyemission och välja in förre Fortnox-vd:n Nils Carlsson i styrelsen.
Växjö • Publicerad 23 mars 2022 • Uppdaterad 31 mars 2022
Inbooks presenterar bokföring på arabiska
Inbooks presenterar bokföring på arabiskaFoto: Lars-Göran Rydqvist

Inbooks startade 2019. En utmanare till jättar som Fortnox och Visma med ett enkelt molnbaserat bokföringsprogram som riktar sig till de minsta företagen.

Flera av medarbetarna på företaget som huserar i de flexibla kontorslokalerna i Icons Byn har en bakgrund hos de stora konkurrenterna i grannskapet.

Annons

Redan från början var siktet inställt på tillväxt. Försäljningen kom igång sommaren 2020 och snart började det talas om en kommande börsintroduktion.

Nu förbereder Inbooks att under april lämna in en ansökan om notering på Nordic Growth Market, NGM. Förhoppningen är att handeln med bolagets aktier kan komma igång innan sommaren.

– Det är ett sätt för våra aktieägare att kapitalisera på den fantastiska tillväxt vi har. Sedan vill vi också säkerställa att vi har finansiella muskler fram till att vi går break even. Vi räknar med att gå break even i slutet av 2024, säger vd Mikael Folkesson.

Det är en tidig notering för företaget, är ni mogna att bli bedömda på det sättet?

– Att gå de här vägen är givetvis förknippat med att vi måste få en bra struktur. Vi har fått sätta piskan på oss att samtidigt som vi växer gör vi det med struktur. Vi har också bedömt att det är väldigt viktigt för att få en hög varumärkeskännedom och tillgång till kapital. Därför vill vi göra detta tidigt, säger Per Gunnarsson, styrelseordförande som samtidigt är sälj- och marknadschef.

Resurs banks koncrnchef Nils Carlsson föreslås ta plats i Inbooks styrelse.
Resurs banks koncrnchef Nils Carlsson föreslås ta plats i Inbooks styrelse.Foto: Pressbild

Han pekar på den kommande noteringen som en förklaring till att Inbooks lyckats intressera förre Fortnox-vd:n Nils Carlsson för en plats i styrelsen.

Efter tre framgångsrika år fick Nils Carlsson något överraskande lämna vd-skapet för Fortnox vid årsskiftet 2020. Ett halvår senare blev hans koncernchef för Resurs Bank. Nu vill Inbooks valberedning stärka styrelsen med Nils Carlssons branscherfarenhet i samband med stämman den 20 april.

Bolaget vill också stärka kassan genom att ta in runt 26 miljoner kronor i en nyemission. Prospektet presenteras nästa vecka, bland annat i samband med en investerarträff på onsdag. Teckningskursen är 80 öre per aktie och baseras på en värdering av bolaget till 106 miljoner kronor.

– Vi vill fortsätta investera i våra produkter så att vi går ganska raskt fram på marknaden. Rätt mycket av de här pengarna kommer att gå till sälj- och marknadsföring av produkterna, säger Mikael Folkesson.

”Vi vill fortsätta investera i våra produkter så att vi går ganska raskt fram på marknaden. Rätt mycket av de här pengarna kommer att gå till sälj- och marknadsföring av produkterna.”
Mikael Folkesson, vd Inbooks

Företaget presenterade sin årsredovisning under onsdagen. Med höga utvecklingskostnader visar den ett negativt resultat på 16,6 miljoner och en nettoomsättning som stannar på 271 000 kronor.

Annons

– Förra året när vi lanserade produkterna letade vi efter mycket pilotkunder som kom igång och testade gratis. Vi ville säkerställa att vår produkt verkligen fungerar på marknaden. Nu börjar alla de kunderna plus många fler betala för sin användning, säger Mikael Folkesson.

Personalstyrkan har ökat till ett 30-tal. De senaste rekryteringarna är fyra utvecklare från Sri Lanka.

– Vi har verkligen försökt länge att hitta rätt personal. Vi har letat länge och väl. De ska sitta i Sri Lanka och jobba för oss. Nu är de här under två veckor och lär känna vårt företag och den tekniska produkten. De ska bli en del av oss förutom att de sitter en ganska lång flygning från oss.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Mera Näringsliv med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons