Annons

VA-nätet kräver miljardinvesteringar – Kronobergsföretag satsar på klimatsmart lösning med träbaserat rör

Många gamla avloppsrör behöver bytas. Två Kronobergsföretag har lanserat ett nästan klimatneutralt träbaserat rör, men trots positivt mottagande har försäljningen inte lossnat.
– Vi önskar att miljöaspekten hade vägt tyngre i offentlig upphandling än priset, säger Fredrik Alexandersson, marknadschef på Svatek.
Älghult/Växjö • Publicerad 7 september 2023 • Uppdaterad 13 september 2023
Fredrik Alexandersson, marknadschef på Svatek, och Claes Wiger, försäljningsansvarig på A-plast, med en stora trumma där det gröna röret rullats upp.
Fredrik Alexandersson, marknadschef på Svatek, och Claes Wiger, försäljningsansvarig på A-plast, med en stora trumma där det gröna röret rullats upp.Foto: LENA GUNNARSSON

Enligt Svenskt vatten behöver kommunerna varje år investera 17 miljarder kronor för att få ett hållbart VA-nät. Det är lika mycket som det första elprisstödet i år.

Svatek i Växjö har renoverat ledningssystem i närmare 30 år. De är pionjärer inom relining, en metod som innebär att ett nytt formpassat plaströr pressas in i det gamla.

Annons

– Marknaden ökar. De extrema skyfallen som varit visar att behovet av att renovera ledningar är stort. Med den här tekniken slipper man gräva, det är tidseffektivt och billigare, säger Fredrik Alexandersson, marknadschef på Svatek.

Sedan 2021 levererar A-plast i Älghult plaströren för avlopp som Svatek installerar. Med hjälp av sina underleverantörer lanserade de tillsammans nyligen ett biobaserat plaströr.

Där är oljan i pvc-plasten utbytt mot träbaserade restprodukter, från träsprit eller tallolja. En studie från Norsk vann visar att klimatavtrycket är mindre än ett halvt kilo koldioxidekvivalenter per kilo rör, betydligt lägre än för alternativen i betong, glasfiberarmerad plast eller vanlig pvc.

– Det är nästan klimatneutralt. Vi håller på att jobba med att få det till noll. Vi får jättemycket uppmärksamhet. När vi är med på mässor och pratar med folk i branschen är alla överens om att det här är framtiden, säger A-plasts försäljningsansvarige Claes Wiger.

Det gröna granulatet som ska bli avloppsrör är gjort på träbaserad pvc-plast.
Det gröna granulatet som ska bli avloppsrör är gjort på träbaserad pvc-plast.Foto: LENA GUNNARSSON

När plasten lämnar Ineos fabrik i Stenungsund är klimatavtrycket negativt eftersom det får tillgodoräkna sig de växande trädens koldioxidupptag. Efter en sväng till Munka Ljungby där företaget Thevinyl tillsätter mjukgörare och pigmentering kommer den som grön granulat till A-plast i Älghult.

– Vi brukar kalla det för lokal produktion. Metoden som vi ofta jämförs med har grejor som kan komma från Kina, England eller USA, säger Claes Wiger.

Han visar produktionslinjen på Älghultsfabriken som drivs med förnybar energi. Här värms och pressas plastmassan genom ett verktyg. När den fått rörform kyls den, viks och rullas upp på en stor trumma.

– Det handlar om att få rätt ytor och att vika vid rätt temperatur. Det får inte vara för kallt och inte vara för varmt. Röret får inte deformeras, säger Claes Wiger.

Produktionslinjen på Älghultsfabriken där rören pressas fram.
Produktionslinjen på Älghultsfabriken där rören pressas fram.Foto: LENA GUNNARSSON

När Svatek ska installera rören värms de först upp för att bli mjuka och hanterbara. De dras ner i marken via befintliga brunnar. Med hjälp av vattenånga trycks de in i de gamla betongrören så att de sitter tajt. En liten fjärrstyrd robot skickas ner och fräser nödvändiga hål.

– Tekniken i sig är miljövänlig i och med att den är schaktfri. Dessutom har vi en produkt som är hundra procents återvinningsbar, säger Fredrik Alexandersson.

”Som upphandlingarna ser ut i dag går de efter bästa priset. De har inte med aspekten att de räknar att miljön är viktigare än priset.”
Fredrik Alexandersson, marknadschef på Svatek
Annons

Växjöbolaget har gjort många installationer med ett grått, oljebaserat pvc-röret. Men hittills har det bara blivit två projekt med det nya, gröna, biobaserade röret, båda i Lidingö.

Det gröna röret är lite dyrare. Enligt A-plast och Svatek är det en förklaring till att det har haft svårare att hävda sig i kommunernas upphandlingar.

– Som upphandlingarna ser ut i dag går de efter bästa priset. De har inte med aspekten att de räknar att miljön är viktigare än priset, säger Fredrik Alexandersson.

Svateks marknadschef Fredrik Alexandersson hoppas att miljöfaktorer ska väga tyngre i de kommunala upphandlingarna.
Svateks marknadschef Fredrik Alexandersson hoppas att miljöfaktorer ska väga tyngre i de kommunala upphandlingarna.Foto: LENA GUNNARSSON

Fleråriga avtal gör också att det det finns en viss tröghet om kommunala organisationer ska byta leverantör. Claes Wiger hoppas att någon av de stora kommunernas VA-organisationer ska våga satsa på det gröna träbaserade röret.

– Vi behöver någon som går i bräschen lite grann och säger att det här ska vi köra med.

Fakta

A-plast gruppen

Tillverkar av olika produkter av plast i fabriker i Älghult, Alstermo och Fröseke.

Omsättningen 2022/2023 var cirka 200 miljoner kronor.

Koncernen har cirka 100 anställda.

A-plast gruppen ägs av Alexander Blad.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Mera Näringsliv med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons