GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Snart dags för inflyttning på Nylanda – här är företagen som vill bygga på det gigantiska området

Micropower, Debe Flow Group och GBJ är några nya företag som räknar med att snart börja bygga på Nylanda verksamhetsområde. Hittills är det främst bolag med starka Växjökopplingar som sökt sig hit.
– Nu ser vi att det finns intresse även utanför Växjöregionen. Det är roligt om det skulle komma företag utifrån, säger Maja Ivarsson.
Växjö • Publicerad 13 maj 2022 • Uppdaterad 18 maj 2022
Maja Ivarsson, mark- och exploateringsansvarig på Hovs mark och maskin, som lagt ner mycket jobb på att terrassera och jämna ut marken.
Maja Ivarsson, mark- och exploateringsansvarig på Hovs mark och maskin, som lagt ner mycket jobb på att terrassera och jämna ut marken.Foto: David Johansson

Hon är mark- och exploateringsansvarig på Hovs mark och maskin som ursprungligen ägde den största delen, cirka 100 hektar, av det väldiga området vid flygplatsen.

Ungefär mitt på området reser sig transport- och logistikkoncernen JSC Förvaltnings byggnad för lager och omlastningsterminal. Det blir första verksamheten som startar på området.

– De ska vara färdiga i oktober. Det är jätteroligt att de kommer igång, säger Maja Ivarsson.

Ungefär samtidigt ska Micropower börja bygga i norra änden av området som sträcker sig nästan fem kilometer längs riksväg 30.

På en nio hektar stor fastighet planerar Micropower Group att bygga ett nytt huvudkontor med forsknings- och utvecklingscenter samt fabrik för tillverkning av laddare och batterier.

– Vi har växt kraftigt under de senaste åren och vill skapa bästa förutsättningar för att fortsätta växa bolaget framåt. Vi planerar att börja inflyttning under 2024, säger Micropower Goups vd Torbjörn Gustafsson.

Maja Ivarsson tar oss med på en tur söderut och pekar ut var Hovs mark och maskin sålt till IV Produkt, Nivika fastigheter, Fellessons byggnadsvaror och Flyglanda lokaler.

Flyglanda lokaler med GBJ-koncernens ägare Staffan Dahlström och investeraren Santhe Dahl har gjort det senaste köpet av drygt fem hektar mark för knappt 29 miljoner kronor.

– Tanken är att bygga något som vi ska hyra ut eller sälja, men vi har inte bestämt oss för vad. Man kan säga att det är lite spekulation, säger Santhe Dahl och berättar att byggnationen ska ske inom GBJ.

Hovs mark och maskins vd Martin Sjöberg blickar ut över dagvattendammen med stenmur och trädskärmar som möter besökare söderifrån. Extra resiurser läggs på att göra området besöksvänligt, bland annat med separata gång- och cykelvägar.
Hovs mark och maskins vd Martin Sjöberg blickar ut över dagvattendammen med stenmur och trädskärmar som möter besökare söderifrån. Extra resiurser läggs på att göra området besöksvänligt, bland annat med separata gång- och cykelvägar.Foto: David Johansson

Hovs mark och maskin har sålt ungefär hälften av sin mark i området. Köparen måste lova att börja bygga inom två år. Därför blir det ganska snart fart på verksamheterna vid Växjös västra infart.

Hittills har aktiviteterna främst handlat om att terrassera och jämna ut marken för att göra den byggbar. Växjö kommun ansvarar för infrastruktur som va- och gatunät. Tanken var tidigare att öppna för allmän trafik i sommar.

– Vi har tänkt om lite där för vi vill inte öppna gatorna förrän de som har köpt tomt börjar flytta in. Exakt när vi öppnar hela området har vi inte tagit något beslut om, säger Mikael Johansson, projektledare på Växjö kommun.

Kommunen hade från början runt 40 hektar fastighetsmark till salu. Cirka 10 hektar är sålda. IV Produkt har även köpt mark av kommunen, precis som Teknisk installationsledning i Växjö, Atteviks lastvagnar och Debe Flow Group.

Debe Flow Groups närstående fastighetsbolag DFG Fastighets AB har köpt drygt två hektar för lite över elva miljoner kronor.

– Det är för att bygga ut verksamheten som vi har idag på Rådjursvägen. Vi håller på att bli trångbodda där, säger Joakim Avikainen, HR- och kommunikationsansvarig på Debe Flow Group.

”Den nya fastigheten ger oss mer logistiska möjligheter än vi har haft tidigare. Växjö har ett bra geografiskt läge. Vi ser väldigt mycket fram emot att fortsätta utvecklas här.”
Joakim Avikainen, HR- och kommunikationschef på Debe Flow Grou

Man förvärvade för några år sedan Perfecta pump i Växjö och sysselsätter runt 25 personer här på sin största driftenhet. Koncernen som omsätter runt 400 miljoner kronor har expansiva planer när intresset för vattenförsörjning ökar.

– Den nya fastigheten ger oss mer logistiska möjligheter än vi har haft tidigare. Växjö har ett bra geografiskt läge. Vi ser väldigt mycket fram emot att fortsätta utvecklas här, säger Joakim Avikainen.

En rad företag har också tecknat option för sammanlagt 16 hektar mark hos Växjö kommun: Alwex, Växjö bilförmedling, Småländska bränslen och senast Lantmännen fastigheter.

Lantmännen är på jakt efter nya lokaler för både Lantmännen maskin och sitt dotterbolag Swecon som i dag säljer lantbruks- respektive anläggningsmaskiner på Lantmannavägen på Öster.

– Det pågår en utredning kring en nybyggnation. Det handlar om att hitta en ersättning för den verksamheten vi redan har i Växjö. Lokalerna är inte längre anpassade för den verksamhet som bedrivs, säger John Cannier på Lantmännen fastigheter.

Precis som för många andra skrymmande rörelser kan lösningen på utrymmesbristen bli en flytt till Nylanda verksamhetsområde.

Fakta

Nylanda verksamhetsområde

Företag som köpt mark av Hovs mark & maskin:

Fellessons, Flyglanda fastigheter (GBJ), IV produkt, Nivika, Nylanda fastigheter (JSC förvaltning), IV Produkt.

Företag som köpt mark av Växjö kommun:

A-fastigheter Öjaby (Atteviks Lastvagnar), DFG Fastighets AB (Debe Flow Group) IV Produkt, Teknisk installationsledning i Växjö.

Företag som har tecknat option på markförvärv av Växjö kommun:

Alwex, Lantmännen fastigheter, Växjö bilförmedling och Växjö Motor Company som opererar under namnet Småländska bränslen.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Mera Näringsliv med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.