Annons

Deras råd kan bli avgörande för företagen i kristider: ”Jag vet att vi gör stor skillnad för de som har det knapert”

Redovisningsbyråerna kan få en nyckelroll när ekonomin kärvar för allt fler företag.
– Det är vår skyldighet att hjälpa dem så att de får en så enkel resa som möjligt, säger Åsa Ragnarsson.
Vd på byrån Gradus Ante som efter 24 år för första gången öppnar kontor utanför Kristianstad – i Växjö.
Växjö • Publicerad 11 oktober 2022 • Uppdaterad 14 oktober 2022
Valbon Abazi och Åsa Ragnarsson på redovisningsbyrån Gradus Ante som efter 24 år i Kristianstad nu har öppnat kontor i Växjö.
Valbon Abazi och Åsa Ragnarsson på redovisningsbyrån Gradus Ante som efter 24 år i Kristianstad nu har öppnat kontor i Växjö.Foto: Johan Persson

Hon räknar med att byråns åtta medarbetare får mer att göra nu när lågkonjunkturen knackar på dörren. Konkurserna har redan ökat, men med en redovisningskonsult som är uppmärksam på om kostnader eller intäkter drar iväg åt fel håll, ökar chansen att överleva.

– Oftast behöver kunderna mer och bättre hjälp. Det är mycket som man kan se och undvika. Vårt största syfte är att jobba som konsulter åt företagarna. Jag vet att vi gör stor skillnad för de som har det knapert, säger Åsa Ragnarsson.

Annons

Genom att veta hur andra företag arbetar, kan redovisningskonsulten tipsa om tidsbesparande lösningar. Med kunskap om lagar och regler kan konsulten ge råd om stöd att söka eller skatter att undvika.

– Vi ska betala skatt i vårt land, men vi behöver inte göra det mer än nödvändigt. Kan jag ta en utdelning med 20 procents skatt i stället för att lyfta lön till 52 procent är det jättebra.

Erfarenheten har lärt henne att många entreprenörer är duktiga på sin verksamhet, men inte alltid på bokföring och vilka underlag som behövs.

Åsa Ragnarsson startade verksamheten tillsammans med Peter Bark för att sköta redovisningen åt hans kedja Skivlagret. 1998 blev den eget bolag under namnet Gradus Ante, steget före på latin.

Blocket.se blev en tidig kund efter grundandet av Henrik Nordström till försäljningen till Schibsted.

– Sedan var lyckan gjord för sköter man sig i de kretsarna så finns det väldigt mycket folk med mycket pengar. Vi har kontakt med väldigt många av dem som vi hade från början.

Omsättningen låg i fjol på drygt sex miljoner kronor. Även om kunderna finns runt om i landet, har utgångspunkten hela tiden varit Kristianstad.

”Vårt största syfte är att jobba som konsulter åt företagarna. Jag vet att vi gör stor skillnad för de som har det knapert.”
Åsa Ragnarsson, vd Gradus Ante

Tills nu när ett kontor öppnats i Växjö. Det beror inte bara på att det är centrum för utvecklingen av bokföringsprogram med bland annat Visma, Fortnox, Briox och Inbooks.

– Det är en väldigt expansiv region. Jag tycker om pulsen i Växjö. Det känns som att det händer någonting här, säger Åsa Ragnarsson.

Valbon Abazi som sköter Växjökontoret kommer närmast från Företagsfabriken och har en bakgrund som företagsrådgivare på Almi och Nordea.

Annons

– Jag har jobbat i den här regionen med Växjö som utgångspunkt sedan 2012, i segmentet som man kallar sme, små och medelstora företag. Det är en bra marknad, en bra stad att vara i.

Målet är att han inom ett år ska ha en eller två kollegor på kontoret.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Mera Näringsliv med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons