Annons

Analys av satellitbilder kan ge bättre skördar – Per från Växjö leder innovativa bolaget

Under flera år var han chef på spelföretag i Växjö som Boss Media och Play´n Go. Nu leder Per Karlsson ett företag som genom dataanalys kan förbättra skörden och användningen av vall, potatis och sockerrör.
– Även om jag är en liten delägare så är jag passionerad över företaget och det vi håller på med.
Vartorps gård • Publicerad 12 september 2023 • Uppdaterad tisdag 11:57
Per Karlsson i det egna potatislandet på Vartorps gård. Han är vd för Vultus som genom analys av satellitbilder kan hjälpa bönder att förbättra sina potatisskördar.
Per Karlsson i det egna potatislandet på Vartorps gård. Han är vd för Vultus som genom analys av satellitbilder kan hjälpa bönder att förbättra sina potatisskördar.Foto: Calle Rydqvist

Hemma på Vartorps gård utanför Rottne gräver han med grepen upp röda cheripotatisar ur landet. I hagen bredvid betar familjens två hästar.

Per Karlsson kallar sig månskensbonde, men i det lilla formatet ger det honom kunskap för det större uppdrag som han hoppas att Vultus AB ska kunna utföra för många bönder runt om i världen.

Annons

Det handlar om analyser av data från satellitbilder för att få fram information om bland annat jordmån, fuktighet och tillväxt av grödornas bladmassa.

Satellitbilderna tas med kameror som kan fånga ett bredare spektrum än det mänskliga ögat kan se. Genom analys av de olika färgerna som reflekteras utvinns information om tillståndet på marken. Vultus kan undersöka fälten ner till ytor på tio gånger tio meter för att ge stöd för precisionsjordbruk.

Därmed får bonden veta vilka insatser som behövs för att maximera avkastningen. Hur mycket gödning ska tillföras? Är det läge att vattna? När är bästa tiden att skörda?

– Tanken är att bättre utnyttja jordens resurser. På vissa ställen behöver du lägga mer konstgödsel och på andra mindre. Varför sprida konstgödsel om du bara skickar ut det i ån? Det är lågmarginalverksamhet att vara bonde. Att hjälpa till att öka marginalerna genomsyrar vår verksamhet.

Genom att ge bonden kunskap om kvaliteten på vallen kan användningen av de skördade balarna dessutom optimeras. Mjölkkorna behöver tugga i sig fodret med högst proteinhalt och torrsubstans medan hästarna mår bättre av att få i sig lite lägre.

Även om Vultus genom fältstudier visat på konkreta resultat av sina råd, väntar bolaget fortfarande på ett större genomslag på marknaden.

Det var därför Per Karlsson kom in i bilden för knappt två år sedan. Strax innan det innovativa uppstartsbolaget från Lund lyckats ta fram en kommersiellt gångbar tjänst höll pengarna på att ta slut.

De nya finansiärerna ställde två krav. Notera aktien och plocka in en erfaren vd.

Per Karlsson har tidigare haft chefsroller på Boss Media och Play´n Go. Nu har han gått från spelmarknaden till livsmedelsförsörjning.
Per Karlsson har tidigare haft chefsroller på Boss Media och Play´n Go. Nu har han gått från spelmarknaden till livsmedelsförsörjning.Foto: Calle Rydqvist

56-årige Per Karlsson har haft olika chefsroller under många år, bland annat på Växjöföretagen Boss Media och Play´n Go.

– Vi kom i kontakt med varandra och jag tyckte att det var superkul. Jag hade inga som helst tankar på att gå in i en startup innan dess, med riskerna som det innebär, men det här kunde jag inte säga nej till.

Annons

Första tiden ägnade han åt att förbereda en notering på Spotlight Stock Market, en marknadsplats för tillväxtbolag som tidigare hette Aktietorget.

”Innovativa bolag som inte tänker lönsamhet i alla led kommer aldrig att nå hela vägen. Det är härligt att utveckla en tjänst som bidrar till att bättre utnyttja planetens resurser, men för Vultus är det viktigaste att analyserna vi levererar bidrar till att odlaren kan öka sin marginal.”
Per Karlsson, vd Vultus

Ett par månader innan introduktionen anföll Ryssland Ukraina. Inflationen tog fart, räntorna sköt i höjden, pengar var inte längre nästan gratis.

– Bolag som inte är kassaflödespositiva har investerarna flytt från. Vi är inte ensamma om att vara i den fasen. Vi har precis blivit klara med en tjänst och ska ut med den till marknaden. Fasen att marknadsföra och sälja kostar.

Aktiekursen som förväntades stiga lagom mycket för att locka investerare att utnyttja sina teckningsoptioner, rasade i stället med över 80 procent.

– Vissa av de här startupbolagen hanterar pengar som om det fanns en nästan icke sinande källa. Jag som är lite äldre och kommer från hyfsat traditionella bolag vet ju att om inte intäkterna kommer då har jag ett ställe att titta på, det är kostnaderna.

Per Karlssons familj har hästar på gården. I Kronoberg är det framför allt lantbrukare med vall och betesmark som skulle kunna ha nytta av Vultus analyser.
Per Karlssons familj har hästar på gården. I Kronoberg är det framför allt lantbrukare med vall och betesmark som skulle kunna ha nytta av Vultus analyser.Foto: Calle Rydqvist

Så Per Karlsson har skurit ner och omorganiserat. Sex anställda är kvar. De lägger mycket tid på försäljning.

Han har också jobbat med att göra tjänsten mer specifik genom att anpassa den efter tre drömkunder, en sockerförädlare, en stärkelseproducent – och så Arla.

Fakta

Vultus AB

Grundat: 2016 i Lund.

Verksamhet: Levererar preciserat beslutsstöd till odlare av potatis, sockerrör och vall genom bland annat analys av satellitbilder.

Nettoomsättning: 840 000 SEK (2022)

Rörelseresultat: –6,5 miljoner SEK (2022)

Antal anställda: 6.

Största ägare: Kun Luo, Nordnet Pensionsförsäkring, T Kverneland & Sönner.

VD: Per Karlsson. Vartorps gård, Rottne.

– Arla har 7 000 mjölkbönder organiserade som alla odlar vall. Hur ska vi designa den här tjänsten för Arlas bonde så att han faktiskt tjänar någonting på den och helst använder den varje vecka?

Vultus plan är att sälja sin tjänst till stora kooperativ och bolag med så många leverantörer att den löpande kostnaden för varje enskild användare hamnar under en hundring i månaden.

I dag har Vultus en handfull kunder i bland annat Turkiet, Brasilien och Indien, men ingen i Sverige. Per Karlsson har goda förhoppningar om att snart ro hem en rad affärer som gör bolaget lönsamt.

Annons

Han medger att steget kan förefalla långt mellan spelmarknad och matförsörjning, men påpekar att grunderna för att få företagen att fungera till stor del är de samma.

– Innovativa bolag som inte tänker lönsamhet i alla led kommer aldrig att nå hela vägen. Det är härligt att utveckla en tjänst som bidrar till att bättre utnyttja planetens resurser, men för Vultus är det viktigaste att analyserna vi levererar bidrar till att odlaren kan öka sin marginal.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Mera Näringsliv med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons