Annons

Nytt fängelse ska byggas i Småland

Värnamo • Publicerad 15 juni 2022
Foto: Andreas Skogh

Kriminalvården har beslutat att etablera två nya anstalter i region Öst. Dels en i Norrköping och dels en i Värnamo med totalt ungefär 400 platser för intagna.

– Vårt beslut grundar sig i myndighetens behov samt förutsättningarna i de två kommunerna. Vi ser viktiga fördelar med att etablera två initialt något mindre anstalter i regionen istället för en större anstalt, säger Kriminalvårdens ekonomi- och fastighetschef Björn Myrberg.

Annons

Bland fördelar med två mindre anstalter än en större nämns ökad förmåga till snabb kompetensförsörjning och förbättrade möjligheter att på sikt utveckla häktesverksamheten i Norrköpings- och Jönköpingsområdet. Dessutom förbättrar en ny anstalt i Värnamo förutsättningar för transporter mellan befintlig verksamhet på ost- respektive västkusten, enligt Kriminalvården.

Kriminalvården ska skriva avsiktsförklaringar med företrädare för Norrköpings och Värnamo kommun. Målsättningen är att de nya anstalterna ska vara klara 2028.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mera Näringsliv med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons