Annons
Lessebo

Åkerby Entreprenad läggs ner efter vårens varsel: ”Det var helt meningslöst”

I februari i år tvingades Åkerby Entreprenad i Skruv att säga upp samtliga tio anställda. Nu har ledningen beslutat att avyttra verksamheten.
I en serie om fyra delar blickar Smålandsposten tillbaka på året som gått och följer upp några av de mest lästa artiklarna.
Lessebo • Publicerad 31 december 2022 • Uppdaterad 1 januari 2023
Åkerby Entreprenad fick ingen dispens från den nya vattenskyddsföreskriften.
Åkerby Entreprenad fick ingen dispens från den nya vattenskyddsföreskriften.Foto: Lotta Zaar

Bolaget sparkade alla sina anställda

En av de mest lästa artiklarna i Lessebo under första kvartalet 2022 handlar om företaget Åkerby Entreprenad i Skruv som i början av året sa upp alla sina tio anställda.

Det föranleddes av att kommunen i samråd med länsstyrelsen beslutade om ett nytt vattenskyddsområde vid företagets industrimark, vilket satte stopp för hela verksamheten.

Annons

Företagets revisor Patrick Fransson på Redovisningscenter i Kosta skickade in en ansökan om dispens från skyddsföreskrifterna till länsstyrelsen, men hoppet var på förhand litet.

– Det ser väldigt mörkt ut. I denna formen i alla fall, sa styrelseordförande Bengt Karlsson då.

Någon dispens fick de aldrig och i dag är företagets framtid klubbad.

– Det håller på att läggas ner, men det tar sin tid. Det är en process hos Lessebo kommun, berättar delägaren Berit Karlsson och fortsätter:

– Det var ingen idé att söka dispens egentligen, det var helt meningslöst.

Vad som händer med verkstaden på adressen är fortfarande oklart.

– Vi måste göra något med den, den bara står där och kostar pengar varje månad, säger Berit Karlsson.

Familjebolaget grundades år 1979 och äkta makarna Berit och Bengt Karlsson är två av fem delägare. Företaget är moderbolag till Bensin & Tvätt Åkerby, som fortfarande är öppet.

– Bensinmacken finns kvar nere i Skruv. Det var till salu länge, men till slut köpte Johan (reds anm., hennes son) den för att vi behöver en mack i Skruv helt enkelt.

Vad gör ni i dag?

Annons

– Jag och min man är ju pensionärer, det var vi innan också så vi hade företaget som pensionärer. Men jag släktforskar nu, sen har vi lite andra projekt på gång, så det är kul, säger Berit Karlsson.

Butikschefen fortsatte sin resa i Torsås

Under det första kvartalet var det även många läsare som var intresserade av Jan Karlssons beslut att lämna Coop i Lessebo efter 6,5 år som butikschef.

Beslutet grundade sig i en avtalsförändring som han ”inte var riktigt nöjd med”. I dag är Jan Karlsson återigen chef i en Coop-butik, men i Torsås kommun i Kalmar län. Där började han den 19 september i år, enligt ett inlägg på livsmedelsbutikens Facebooksida.

Efter 6,5 år beslutade Janne Karlsson att han hade gjort sitt som butikschef för Coop i Lessebo.
Efter 6,5 år beslutade Janne Karlsson att han hade gjort sitt som butikschef för Coop i Lessebo.Foto: Lotta Zaar

New Wave Group fick bygglovet som räddade verksamheten

New Wave Groups ansökan om ett förlängt bygglov för dotterbolaget Lågprisvaruhuset i Kosta var också en av de mest lästa artiklarna under det första kvartalet.

Bolaget menade att varuhuset skulle avvecklas och personalen sägas upp om kommunen inte gick med på att bevilja förlängningen med fem år till. Lessebo kommun gick bara med på ett år, fram till hösten 2023, men beslutet överklagades till länsstyrelsen som gav det börsnoterade företaget rätt.

Bygglovet är således giltigt fram till den 24 november 2026, vilket möjliggör för NWG att påbörja planerade markundersökningar och sanering för att i framtiden beviljas ett permanent bygglov.

Lågprisvaruhuset i Kosta.
Lågprisvaruhuset i Kosta.Foto: Lotta Zaar
Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Mera Näringsliv med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons